Cydonia oblonga "Champion" " is ook bekend onder de namen Kweepeer, Kweeappel, Pyrus cydonia en Cydonia vulgaris.
Van oorsprong komt de Kweepeer waarschijnlijk uit de hoek Armenië, Georgië en Iran. Vele decennia geleden werd de kweepeer geïntroduceerd in verschillende Mediterrane landen en door gekweekt.
Deze vruchtboom groeit vrij langzaam en heeft graag een zonnig plek in uw tuin.
De variëteit "Champion" is licht afwijkend van de "standaard" soorten kweepeer zoals de "Vranja" en "Portugal". Dit laat zich vooral zien in de vorm van de vrucht, in tegenstelling tot de peervormige vruchten van de eerder genoemde soorten is de vrucht van de Champion meer appelvormig. Een kweepeer is vrijwel nooit helemaal egaal en door de kortere vorm hebben de vruchten hierdoor een grillig uiterlijk. De smaak van het gele vruchtvlees is zoet, wanneer de vrucht gekookt wordt zal het vruchtvlees een rode kleur krijgen.
De bloesem verschijnt in mei/juni en is wit/roze van kleur. De bloemen worden circa 4-5 cm in diameter en zijn behoorlijk groot.
De fruitboom bereikt uiteindelijk een hoogte van circa 5-6 meter. Snoeien doet u het beste in de maand maart indien noodzakelijk.
Tevens kunt u de takken van een Kweepeer heel makkelijk leiden.
Het blad is ovaal van vorm en 10 cm lang en 5 cm breed. De bovenzijde is donkergroen en de onderzijde bleek en bezet met een grijze haartjes.
In de herfst wordt het blad fel geel van kleur en contrasteert dan mooi in de tuin.
In de maand oktober zijn de vruchten rijp als deze een goud/gele kleur hebben. De peer of appel vormige vruchten kunnen 15 cm groot worden.
De vruchten ruiken heerlijk en zijn licht behaard.
Rauw zijn ze niet echt smakelijk (lichtzuur) en heel erg hard. Echter gekookt maakt u van de kweepeer de lekkerste jam of compote.
Gewoon de donshaartjes van de schil wrijven met een doek, de zaden verwijderen, in partjes snijden en vervolgens geheel onder water in de kookpan 90 minuten op het vuur. (Zie hiervoor de vele recepten op het internet).
Winterhardheid zone 6a (-25ºC).