Eetbare tuin-edible garden: Smallanthus sonchifolius - Yacon - Appelwortel

SMASON01
€15,95
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Verzending binnen:1 tot 3 werkdagen
Smallanthus sonchifolius of Polymnia sonchifolia ook bekend als Yacon, appelwortel, grondappel of Boliviaanse zonnewortel ...Meer informatie

Productomschrijving

Smallanthus sonchifolius of Polymnia sonchifolia ook bekend als Yacon, appelwortel, grondappel of Boliviaanse zonnewortel. Van oorsprong komt deze plant uit Bolivia en wel het Andesgebergte.
De plant wordt tot 150 cm hoog en heeft groot blad.
In de late zomer kunnen er ook een grote gele bloemen in de plant ontstaan, deze hebben veel gelijkenis met een zonnebloem (de zonnebloem is een ver familielid).
Vanaf augustus/september maakt de plant onder de grond 10 tot 20 knollen aan. Soms wordt er per plant wel rond de 10 kg geoogst.

De knollen zijn in de late herfst rijp voor de oogst, meestal na de eerste nachtvorst. Een teken om te gaan oogsten is het moment dat het loof begint af te sterven.
De knollen hebben enige gelijkenis met een dahliaknol. Er zijn eetknollen en zogenaamde broedknollen. De broedknollen (vaak lichtpaars van kleur en veel kleiner) kunnen overwinteren op een koele plaats. Broedknollen kunnen in het voorjaar weer geplant worden voor een nieuwe oogst.
Broedknollen zijn veel kleiner dan de eetknollen. Eetknollen zijn ook veel gladder.
U kunt de knollen gewoon in de volle grond planten van uw moestuin of gewone tuin, maar in een grote pot kunt u ook oogsten.

U kunt de geoogste knollen op een koele plaats de hele winter bewaren. Ze worden ook zoeter van smaak als ze een paar weken of langer na de oogst gegeten worden, smaak nijgt dan naar zoete ananas.
De knol smaak een beetje naar een mix van appel en peer, is lekker crispy en zoet en sappig en heel smakelijk. Ze kunnen rauw gegeten worden en zijn heerlijk fris van smaak, de smaak neigt naar zoete watermeloen, appel en peer.
Ook kan de Yacon gefrituurd worden, gebakken of gekookt, diverse recepten zijn te vinden op internet. Is ook heerlijk als ovenschotel met Roquefort! Of als frisse koude schotel.
Yacon is ook veilig eetbaar door diabetici, de zoete smaak is afkomstig van de stof oligofructose. Deze stof stimuleert voor ons lichaam. Yacon bevat heel weinig calorieën.
Het blad van de plant kan gedroogd worden en hiervan kan eventueel groene thee gezet worden.
Winterhardheid zone 10 (1ºC).

Specificaties

  • Minimale temperatuur:0ºC
  • Standplaats:Zonnig, lichte schaduw
  • Grondsoort:Geen speciale eisen, goed doorlatend
  • Waterbehoefte:Licht vochtig
  • Vollegrond:Ja, mulchlaag aanbrengen boven de plant in de winter
  • Kuipplant:Ja
  • Bloeiperiode:8-9
  • Herkomst:Bolivia
  • Groeisnelheid:Redelijk snel
  • Maximale planthoogte:150 cm

Video

Reviews

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen