Palma Verde Exoten

Winterbescherming palmbomen

Door:Palma Verde
Winterbescherming palmbomen
Hoe u het beste uw palmen voor de winter inpakt. De palmbomen kunnen zonder te luchten de gehele winter ingepakt blijven zonder schade
AANBRENGEN WINTERBESCHERMING PALMBOMEN
In het begin van de winter kan men de minder winterharde palmen in de volle grond inpakken. Op de conventionele manier werd dit in de regel gedaan met rietmatten. Dit was echter vrij arbeidsintensief en tegenwoordig gaat het makkelijker met speciaal klimaatdoek.

Met klimaatdoek brengt u om de gehele palmboom 8 tot 10 lagen aan. De gehele palm wordt zo ingepakt en de als een gesloten zak tot op de grond geeft dit veel isolatie.
De samenstelling van dit doek is dusdanig dat het geen water opneemt en blijft ademen, zodat de kern van de palm droog blijft en niet vatbaar is voor schimmels.

Op de grond rond de stam komt een nieuwe laag boomschors of blad, deze houdt de vorst uit de grond rond de wortels.
trachycarpus fortunei in de winterEn in het voorjaar houdt dit het onkruid weg, tevens verteerd het en is het goed voor de palm. Indien u dit niet wilt, kunt u ook het klimaatdoek door laten lopen tot ruim op de grond.
In het voorjaar (half april) kan de winterbescherming weer weggenomen worden. 

INPAKKEN MET KLIMAATDOEK
Wij pakken de palmen en andere exoten in met klimaatdoek en hieronder wordt dan een lichtslang of een verwarmingskabel gedaan om bij strenge-, en/of langdurige vorst de plant extra bij te verwarmen.
Op deze manier kunt u alle exoten zonder problemen door de winter krijgen, zelfs klanten met een Washingtonia filifera in de volle grond hebben de winters van 2007 tot 2012 geen problemen ondervonden.

Tevens kunt u deze lichtslang aansturen met een digitale thermo timer met thermostaat.
Op deze manier hoeft u niet zelf de temperatuur in de gaten te houden en kunt ook bijv. ook met een gerust hart op wintersport.
Klimaatdoek en lichtslang en andere benodigdheden zoals digitale thermo-timers etc. zijn in de webwinkel verkrijgbaar.

Op de onderstaande foto zijn diverse Butia eriospatha, Trachycarpus fortunei en Chamaerops humilis ingepakt met klimaatdoek. 
Tussen de palm en het klimaatdoek is lichtslang aangebracht. Deze worden verwarmt door verlichting die automatisch ingeschakeld wordt ingeschakeld wordt door een thermoklok als het gaat vriezen. 
Deze palmen staan al meerdere jaren in de volle grond en hebben diverse zware winters glansrijk doorstaan!

winterbescherming palmbomen
Palmen in een kuip kunnen op dezelfde manier beschermt worden, echter men zou om de kuip ook een isolatielaag moeten aanbrengen, i.v.m. het kapot vriezen van de wortels.
Dit kan met bijvoorbeeld een paar lagen noppenfolie. Nooit geen noppenfolie om een palm draaien, deze verstikt onherroepelijk.

palmboom voorzien van winterbescherming(NB. In de handel zijn allerlei zakken met ritssluiting e.d. te koop.
Deze kosten erg veel en isoleren niet! Vaak zijn deze te kort waardoor de onderzijde van de plant nog blootgesteld wordt aan de de kou.
Laat u niet verleiden door het zogenaamde gemak van de plantenhoezen of palmhoezen.
Isolatie krijgt u door meerdere lagen aan te brengen om uw plant. Dit kan met meerdere lagen klimaatdoek, stilstaande luchtlagen isoleren namelijk en enkele zak met een mooie ritssluiting niet!)


Ook kan de palm in een kuip in een ruimte geplaatst worden waar het rond het vriespunt is of net er boven. Zorg ervoor dat hij niet helemaal donker staat, plaatsen bij een raam verdient de voorkeur.
Wees in de winter zeer spaarzaam met water geven, de kluit kan beter iets te droog zijn dan te nat.
Ook voeding is niet nodig als de plant koel wordt weggezet in de winterstalling, onder de +6ºC staat de groei van de meeste palmen nagenoeg stil. Alleen planten die warm overwinteren kunnen volstaan met de halve dosering bemesting. 
winterbescherming palmen
TUIN WINTERKLAAR MAKEN
Wij kunnen voor u de tuin winterklaar maken en de planten beschermen zodat ze ongeschonden de winter door komen.
Voor een vrijblijvende offerte stuurt u ons even een email.
Houdt u wel rekening met de drukte aan het begin van de winter!
Als u op tijd een afspraak maakt voor het inpakken van uw planten komt u niet voor verrassingen te staan als de winter plotseling invalt en dan wordt u zeker in de planning opgenomen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken een cookie op onze website die noodzakelijk is voor de afhandeling van uw bestelling. Dit bericht verbergen Meer over cookies »