Palma Verde Exoten

Verzorging van bananenplanten

Door:Palma Verde
Verzorging van bananenplanten
Verzorging en onderhoud van winterharde bananenplanten, wanneer snoeien, welke bemesting, hoe beschermen in de winter
STANDPLAATS
Een warme beschutte plaats is voor bananen ideaal. Beschut omdat u zo het blad langer heel houdt. Anderzijds is gescheurd bananenblad ook een mooie verschijning en doet het natuurlijk aan.

AANPLANTEN VOLLE GROND OF ALS KUIPPLANTMusa velutina bananen vruchten
Wij hebben een eigen substraat (potgrond) voor palmen en mediterrane planten. Dit substraat is ideaal voor de banaan in de kuip en bevat alle nodige organische stoffen.
Ook voor het aanplanten in de volle grond is een basis van dit organische substraat in het plantgat bevorderlijk voor de plant en geeft hem een goede start.
Ook is hiermee een goed gedraineerde ondergrond voor de banaan gewaarborgd.

Typische bananen die als kuipplant gehouden worden en niet groter worden dan circa 175 cm zijn Musa velutina, Musa rubra, Musa zebrina en Musella lasiocarpa.

VOORJAAR
Bananen die uit de winterstalling komen kunnen er verschrikkelijk uitzien. Geef de moed en de banaan niet te snel op. Zodra het warmer wordt zal het ene na het andere nieuwe blad weer verschijnen.

Musa rubra bloemBladluis kan optreden als de plant teveel water heeft gehad voor een langere periode of in het
vroege voorjaar op het nieuwe jonge blad kan soms wat bladluizen verschijnen. Hieraan gaat de bananenplant niet ten onder en bestrijding is simpel.

Natuurlijke vijanden van de luis zijn:
Lieveheersbeestjes
Vogels

Niet chemische bestrijding:
Zeep en spiritus oplossen in een ruime hoeveelheid water (20 gram zachte zeep, 10 gram spiritus op 1 liter water). Dit op de luizen sproeien, waardoor ze sterven.

Chemische bestrijding:
Deze bestrijdingsmiddelen zijn tegen verschillende soorten luis, witte vlieg etc.

SNOEIEN
Verdorde en lelijk blad gewoon weg knippen, dit blad verkleurd aanvankelijk langzaam naar geel. 
Er komt iedere week weer nieuw blad bij in de zomer. Voordat u de de banaan in de winterstalling plaatst kunt u al het blad weg snijden.Musa basjoo bloem na 3 jaar
Is de banaan dan nog te hoog, bijvoorbeeld de Musa basjoo of Musa sikkimensis worden behoorlijk groot, dan snijdt u gewoon de stam af op de hoogte die wel past.
In het voorjaar zal vanuit de kern van de stam weer nieuw blad groeien. Op deze manier kan de Musa basjoo of Musa sikkimensis in het 3e of 4e jaar een bloem gaan geven.

ZOMER
Tijdens hete dagen zeker niet vergeten een extra gift water te geven. Bananen houden van veel water en groeien lekker snel als u wat extra geeft in de zomer.

Musa velutina bananen vruchtenBEMESTING
Geef de banaan iedere keer bij een gietbeurt van april t/m september wat vloeibare mest, maar u kunt ook andere bemesting geven zoals korrels.
Koemestkorrel of Culterra kunt u om de twee weken wat toevoegen, dit is echter niet reukloos.
Indien u Fertilizzante mediterraneo gebruikt hoeft dit slechts 1x per 6-8 weken en deze meststof is reukloos.
Veel bemesten betekend altijd veel water geven in de zomer!
En bananen hebben graag van alles veel!

BLADVERKLEURING
Geel blad bij een banaan is vaak te wijten aan te weinig bemesting en/of water.
Ook wanneer uw banaan eerst in de kas heeft gestaan en vervolgens naar buiten gaat in de volle zon kan het blad ook verkleuren.
Om dit te voorkomen kunt u beter de banaan de eerste 2 weken even uit de volle middag zon houden.
Reacties
Palma Verde
Palma Verde 08 Mar 2018 - 13:28

Alleen met perliet hebben wij ervaring en dit werkt prima.
Dit wordt in de potgrond bijgemengd tot de gewente hoeveelheid.

mark
mark 08 Jan 2018 - 17:18

hallo vraagje.
ik doe veel met bananen en ik heb nooit Vermiculiet of perliet gebruikt maar wil dat wel gaan gebruiken, welke van de twee is het beste?

Palma Verde
Palma Verde 12 Jun 2017 - 08:46

Mogelijk een derde optie, de wind.

Breugelmans Marc
Breugelmans Marc 11 Jun 2017 - 09:55

Ik kom deze morgen buiten en zie dat mijn bladeren allemaal afgebroken zijn!Er heeft de dag van te voren wel een sproeiinstallatie opgestaan maar niet met een hevige straal,ik heb dat vroeger nogal gedaan zonder zorgen.Het is wel grondwater maar dat kan eigenlijk ook geen kwaad.Tweede optie is dat er al enkele dagen een bonte specht rond vliegt en die zou weleens insecten kunnen gepikt hebben met alle gevolgen vandien.Derde optie,vandalisme maar dat sluit ik uit omdat de stengels niet echt doorgesneden of afgebroken zijn.

Palma Verde
Palma Verde 16 May 2017 - 14:25

Het is 's-nachts de afgelopen twee weken af en toe nog te koud geweest. Dit is de reden waarom de Musa velutina achteruit gaat.
De banaan niet te nat houden, licht vochtig is voldoende.
Pas als het echt warmer is en de groei er goed in zit mag de banaan iets meer water krijgen.
Maar nooit te nat!

Fred
Fred 14 May 2017 - 10:03

Heb een jonge musa velutina bij jullie vandaan en staat in een pot in de tuin, maar nu na 2 weken stopt de groei en sterven er bladeren af. Een nieuwe scheut die onderweg is rolt ook niet verder uit! Het zal best goed komen maar graag nog een tip bv standplaats en voeding! Ik houd de grond wel vochtig!

Palma Verde Exoten
Palma Verde Exoten 08 Nov 2016 - 14:45

U kunt die inderdaad uitsteken en het gat opvullen met grond.
De planten die blijven staan zullen door middel van de groei van de wortels na verloop van tijd het gat weer vullen met nieuwe jonge planten.

Jo Myns
Jo Myns 08 Nov 2016 - 12:15

Een vraag. Ik heb in de tuin al vele jaren bananen staan. Die gaan vier meter hoog en vormen een grote cirkel van een meter of drie. Nu komen er regelmatig dikke stammen in bloei, en die snij ik dus in het najaar af. Maar het deel dat blijft staan vergaat niet, en de zone in het midden van de cirkel waar stronken staan wordt almaar groter. Kan ik deze stronken uitgraven zonder de planten die er net naast staan te beschadigen? het lijkt of ze allemaal op dezelfde voet staan!

Palma Verde
Palma Verde 02 Sep 2016 - 15:55

Dan zal het de Musella lasiocarpa (Chinese lotusbanaan) betreffen. Echter dan bloeit deze wel erg snel, normaal kan het 2 tot 3 jaar duren voordat deze bloeien. De bloei duurt 6 tot 12 maanden. Hierna sterft de banaan af, maar zijn er inmiddels veel nieuwe jonge scheuten aangemaakt.

Thea Groenevelt
Thea Groenevelt 30 Aug 2016 - 15:56

Had een scheut van de bananenplant aan een vriend gegeven en hij had deze scheut in het voorjaar tussen de planten in de tuin gezet. (Wel in de pot laten staan) tot onze verrassing kwam i.p.v. Boom een bloem. Zoals de gele op uw site.Hoe nu verder?

Palma Verde
Palma Verde 09 Jul 2016 - 07:47

Het kan inderdaad ongedierte zijn of een tekort aan Fosfor. Bemesting geven met een iets hoger gehalte aan (P).

J. Weijers
J. Weijers 08 Jul 2016 - 15:56

Vorig een Musa Basjoo gekocht en hij groeit geweldig ! Alleen nu zijn er allemaal rode vlekjes op de bladeren te zien . Wat kan dit ziijn (bladluis?) en wat te doen ?

Laat een reactie achter
Wij gebruiken een cookie op onze website die noodzakelijk is voor de afhandeling van uw bestelling. Dit bericht verbergen Meer over cookies »