Palma Verde Exoten

Verzorging en onderhoud bamboe

Door:Palma Verde
Verzorging en onderhoud bamboe
Onderhoud en verzorging van bamboe planten, wanneer snoeien, bemesting van bamboeplanten, bamboe wortelbegrenzer

STANDPLAATS
In het algemeen wordt aangenomen dat bamboe op een natte plaats kan worden aangeplant. Onderhoud bamboeplanten
Dit geldt zeker niet voor alle bamboes.
Beter kunt u de bamboe op een niet te natte plaats planten en hem in de zomer tijdens de groei extra water geven. In de winter staan bepaalde soorten bamboe niet graag te nat, dit geldt overigens niet voor alle soorten. 
V.w.b. de pH waarde is bamboe geen moeilijke plant, grond die rond neutraal zit of licht zurig is prima. Is de grond te alkalisch dan kan het blad en stengel naar geel verkleuren.

AANPLANTEN VOLLE GROND OF ALS KUIPPLANT
Wij hebben een eigen substraat (potgrond) voor palmen en mediterrane planten. Dit substraat is ideaal voor de plant in de kuip en bevat alle nodige organische stoffen.
Bamboe wortelbegrenzer
Als kuipplant zijn ook veel soorten bamboe te houden, dus mensen z

onder tuin kunnen op hun balkon ook bamboe houden. 
In principe zijn alle bamboes geschikt voor in een kuip.

Echter de hoogte van de bamboe gaat uiteindelijk wel de grote van de bak bepalen. Dit mede omdat bij stevige wind het e.e.a. niet omwaait.
Ook dient de bamboe voldoende ruimte te hebben voor zijn wortels.
Denk bij planten in de volle grond aan een eventuele wortelbegrenzer voor de woekerende soorten.
In de beschrijvingen van de verschillende soorten bamboes vindt u terug of een wortelbegrenzer noodzakelijk is.

VOORJAAR
Bamboeplanten kunnen er in het voorjaar net na de winter verschrikkelijk uit zien, echter zodra het warmer wordt zal het ene na het andere nieuwe blad weer verschijnen.
Bladluis kan optreden als de plant teveel water heeft gehad voor een langere periode of in het vroege voorjaar op het nieuwe jonge blad, dit komt echter weinig voor.
Hieraan gaat de plant niet ten onder en bestrijding is simpel.
Verzorging bamboeplanten
Natuurlijke vijanden van de luis zijn:
Lieveheersbeestjes

Niet chemische bestrijding:
Zeep en spiritus oplossen in een ruime hoeveelheid water (20 gram groene zeep, 10 gram spiritus op 1 liter water). Dit op de luizen sproeien, waardoor ze sterven. Na inwerking het blad met een krachtige straal afspuiten.

Chemische bestrijding:
Deze bestrijdingsmiddelen zijn tegen verschillende soorten luis, witte vlieg etc. en ook regulier te verkrijgen. Deze zijn vaak op basis van pyrethrum of margosa.
Ook zijn er middelen die via de sapstroom van de plant (dus in de voeding meegegeven) komen en op deze manier de insecten aanpakken.

SNOEIEN
Aan het einde van de winter kunt u oudere lelijke of afgebroken stengels wegknippen tot op de grond.
Op deze manier maakt u ook weer plaats voor de nieuwe stengels die in het voorjaar gaan verschijnen. Bemesting bamboe planten
Ook wordt bijvoorbeeld bij diverse phyllostachys soorten de onderste 2 meter van de stam alle zijtakken verwijdert, waardoor de bamboestam nog meer in zicht komt.
Haagsnoei kan worden toegepast. In de regel wordt een afgeknipte stengel niet hoger meer.
Op de plaats waar deze is gesnoeid krijgt hij vaak extra bladeren waardoor de bamboe mooi dicht wordt.

ZOMER
Tijdens hete dagen zeker niet vergeten een extra gift water te geven. Bamboe houdt van veel water en groeit lekker snel als u wat extra geeft bij heet weer.
Snoeien van bamboeplanten
BEMESTING
Ook bamboe heeft behoefte aan mest. Hierbij mag het stikstofgehalte wat hoger liggen.
Vanaf het vroege voorjaar kan gestart worden met de bemesting.
Hierbij kan koemestkorrel gegeven worden. In de bemesting voor bamboe moet het fosfaatgehalte laag zijn. Deze is bij ons verkrijgbaar in de webwinkel.
We hebben ook bemesting in slow-release korrelvorm. Deze kan in het voorjaar en nogmaals in juli gegeven worden. Later in het jaar geen mest meer geven.

BLADVERKLEURING
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij gebruiken een cookie op onze website die noodzakelijk is voor de afhandeling van uw bestelling. Dit bericht verbergen Meer over cookies »