Onderhoud en verzorging palmbomen

Onderhoud en verzorging palmbomen

Hoe kunt u uw palmbomen onderhouden en ze de beste verzorging geven, wat voor bemesting en hoe vaak, wanneer snoeien etc.

STANDPLAATS
Ligging op het zuiden is optimaal. In ieder geval niet op de noord-oost zijde (in het open veld) in de winter i.v.m. de koude.
Onderhoud palmbomenOp een beschutte plaats maakt maakt het niet veel uit waar de palm geplant gaat worden.

Echter een plant die graag in de zon staat ook zoveel mogelijk daar plaatsen. Dit heeft te maken met het aanmaken van suikers die de planten weer beter winterhard maken.

Voor een Trachycarpus maakt het in groeisnelheid weinig uit of hij veel of weinig zon heeft.
Hoeveel zon is goed voor de palm? Plaats hem op een zonnige- of half-schaduwrijke plaats, dan is het altijd goed.
Staat de palm redelijk beschut tegen harde wind i.v.m. het mogelijk kapot waaien van blad.

AANPLANTEN VOLLE GROND OF ALS KUIPPLANT
Ook voor het aanplanten in de volle grond is een basis van een organische substraat in het plantgat bevorderlijk voor de plant en geeft hem een goede start.
Ook is hiermee een goed gedraineerde ondergrond voor de palm gewaarborgd.

VOORJAAR ONGEDIERTE/SCHIMMEL
In het vroege voorjaar, na een langere natte tijd bestaat de mogelijkheid op schimmel indien u uw palmboom niet met het juiste materiaal heeft ingepakt. Speerrot bij palmbomen
Dit kan in het meest ongunstige geval het groeipunt van uw palm aantasten.
Hiervoor zijn diversen middelen te koop zoals fungicide op basis van koperoxychloride van bijvoorbeeld Baycor of Sulphon. Hierna het groeipunt inspuiten en laten drogen.

Moet er ingepakt moeten worden dan met het juiste materiaal zoals klimaatdoek. Dit klimaatdoek neemt geen water op en ademt zodat de kern van de palm droog blijft.

Bladluis kan optreden als de plant teveel water heeft gehad voor een langere periode (dit komt zelden voor dat palmen luis krijgen en in de volle grond al bijna helmaal niet).
Hieraan gaat de palmboom niet ten onder en bestrijding is simpel.

Natuurlijke vijanden van de luis zijn:

 • Lieveheersbeestjes
 • Vogels

Niet chemische bestrijding:
 • Zeep en spiritus oplossen in een ruime hoeveelheid water (20 gram zachte zeep, 10 gram spiritus op 1 liter water). Dit op de luizen sproeien, waardoor ze sterven.

Chemische bestrijding:
 • Deze bestrijdingsmiddelen zijn tegen verschillende soorten luis, witte vlieg etc. Zijn hier te verkrijgen.

Verzorging en bemesting palmbomenSNOEIEN
Verdorde bladeren pas in het voorjaar (dus na de winter) snoeien.
In de winter heeft de plant hiervan nog bescherming tegen de koude.
Ook krijgt de palm een extra groeispurt als hij in het voorjaar gesnoeid wordt.
Tevens is de kans bij een flinke snoei beurt dat hij een bloem aanmaakt groter (Trachycarpus soorten).
Laat bij het snoeien ongeveer 5-10 cm. aan de stam zitten, niet tot op de stam snoeien.
Als de plant in de volle grond staat het snoei afval onder bij de stam op de grond gooien, dit verteerd en komt de bodemgesteldheid ten goede.

ZOMER
Tijdens hete dagen zeker niet vergeten een extra gift water te geven. Grotere exemplaren kunnen op één dag makkelijk 10 liter water verdampen.
Kijk vooral uit voor overbewatering bij bepaalde soorten, niet iedere palm heeft graag veel water. zeker in de winter terughoudend water geven.
Washingtonia palmbomen hebben in de zomer graag veel water en groeien dan lekker snel.

BEMESTING
Afhankelijk van de soort kunt u een palm gerust om de 8 weken een kleine gift mest toedienen.
Wij persoonlijk geven de voorkeur aan Fertilizzante Mediterraneo of Palmfocus (beide voor extra wortelzetting en groen blad).
Deze meststoffen zijn ook niet schadelijk voor de wortels. Dit kan wel het geval zijn met normale kunstmest indien teveel gegeven wordt, dan verbranden de haarwortels.
Een palm kan overbemest worden, wees spaarzaam met strooien, houdt u aan de opgegeven dosering.
Na eind september GEEN mest meer toedienen.

BLADVERKLEURING
Indien bepaalde soorten palmen niet tijdig genoeg water hebben gekregen kan bladverkleuring optreden. Winterbescherming palmbomen
Is dit niet het geval dan kan het een tekort aan bemesting (NPK) zijn in combinatie met een tekort aan sporenelementen.

Of een verkeerde Ph-waarde van de grond, bijv. te zuur of te alkalisch.
In beide gevallen wordt de opname van de bemesting sterk beïnvloed.
Ook de grondmicroben spelen een grote rol in het gehele verterings-, en bemestingsproces.

Wij kunnen u hierover desgewenst advies gegeven.
Als doorgaans met meststoffen bemest wordt zoals beschreven, dan zullen er niet snel gele bladeren optreden.
Voor een palm zijn sporenelementen zoals ijzer, mangaan, koper, magnesium en kalium zeer belangrijk en van vitaal belang tijdens de groeiperiode. Het juiste bemestingsadvies krijgt uw van ons bij aankoop van een palm.
Oude bladeren verkleuren langzaam vanaf de bladuiteinden naar geel en vervolgens sterven ze langzaam af. Dit is een normaal proces en duurt afhankelijk van de soort palmboom 1 tot 2 jaar.

Reacties

 1. Palma Verde Palma Verde

  Kan zijn dat de pot na twee jaar wat te klein is maar dat is zo moeilijk te zeggen.
  Het verder normaal dat het blad na verloop van een paar jaar geel wordt en afsterft. Er moeten echter wel nieuwe fris groene groeischeuten komen vanuit de groeikern van de palm. Als dit niet het geval is, of de groei achter blijft kan het tijd worden om te verpoten.

 2. Brenda Heins Brenda Heins

  Hoi wij hebben een trachicarpus fortunei deze staat nu ongeveer 2 jaar in dezelfde pot. Nu beginnen er een aantal bladeren vanaf de steel geel te worden. Kan dit komen doordat te pot te klein word. De drainage van de pot is verder goed het water kan goed weg.

 3. Palma Verde Palma Verde

  Zeer waarschijnlijk de bemeste tuinaarde. Dit is namelijk slecht vor de wortels van veel planten. Dit is de reden dat de planten niet voldoende water op kan nemen. Beter is om de grond met potgrond te verrijken, (bemenste) tuinaarde is niet geschikt en slecht voor vele planten als de wortels ermee in aanraking komen.

 4. brent de vries brent de vries

  Ik heb vorig jaar en dit jaar 2 exemplaren van chamaerops humilis in de volle grond aangeplant (tuinaarde gemend met 25% zand). Beide exemplaren (zowel die vorig jaar is aangeplant als de nieuw aangeplante) vormen nu speren die uiteindelijk voordat ze uitvouwen compleet verdorren en uiteindelijk bruin worden. Enig idee wat hier de oorzaak (en oplossing) voor zou kunnen zijn?

 5. Palma Verde Palma Verde

  In deze tijd van het jaar wordt het oude blad langzaam bruin en sterft af, dat is normaal.

 6. Palma Verde Palma Verde

  Het is wel normaal dat het oude blad van de palm nu afsterft, als er maar weer nieuw blad komt vanuit de kern.

 7. Palm Verde Palm Verde

  Het blad zal nu na de winter langzaam afsterven, hier is niets aan te doen. Dit is overigens normaal, er verschijnt straks vanaf de lente weer nieuw blad tot eind september. Het oude lelijke blad kunt u gedurende het gehele jaar wanneer het u blieft snoeien. In de voorjaars en zomer periode kunt u de palm gerust licht bemesten met voeding voor palmbomen. https://www.palmaverde.nl/nl/bemesting/

 8. Laura Laura

  Wij hebben afgelopen juni 2 palmbomen gekocht.. trachycarpus fortunei. Afgelopen maand was het koud in Nederland.. Wij hebben onze palmen niet ingepakt. In principe horen ze het ook te kunnen verdragen toch.. in ieder geval.. de buitenste rand van de bladeren hangt nu een beetje en qua kleur is de palm niet meer zo mooi groen.. eerder donker groen en soms wat gele stukken. wat kunnen we nu doen om de palm op te laten knappen? is er bepaalde voeding wat we kunnen geven? sowieso hebben we nog nooit voeding gegeven.. alleen water en bepaalde prut/aarde

 9. Palma Verde Exoten Palma Verde Exoten

  Jazeker, u moet voldoende wortels aan de plant laten. Verpotten naar een kuip met goed doorlatende potgrond.
  De plant vorstvrij overwinteren. Het duurt nu ongeveer ruim 1 jaar voordat d epalm weer nieuwe wortels heeft aangemaakt. Om de groei van de wortels te bespoedigen kunt u de palm vanaf het voorjaar tot einde zomer Palma Forte geven als extra bemesting.

 10. Eddy Eddy

  Hallo, wij zouden graag een palm verplaatsen van volle grond naar een pot, kan dit deze tijd van het jaar nog gebeuren en waar moeten wij rekening mee houden?

 11. Palma Verde Palma Verde

  Nee dat gaat niet, u kunt de groei niet tegen houden. Wel kunt u min of meer de groei remmen door de plant geen bemesting en water te geven.

 12. Benijofar Benijofar

  In Spanje hebben we een palmboom in volle grond staan. Hij groeit erg hard en tot nu toe konden we de onderste bladeren zelf nog snoeien. Dit zal gezien de grote hoogte binnenkort niet meer mogelijk zijn. Kunnen we de groei stoppen? Alvast bedankt voor uw reactie!

 13. Palma Verde Palma Verde

  De uitgedroogde kunt u wegknippen. Deze zijn niet bevrucht en verdorren helemaal.
  De andere tros waar nu groene zaden in hangen kunt u tot november/december laten hangen, dan kleuren de zaden zwart van kleur.
  Als u ze laat drogen kunt u ze in het voorjaar planten. In de regel kiemen de zaden bij warm weer binnen 2 maanden.

 14. Frits van Laarhoven Frits van Laarhoven

  We zijn verhuisd en heel blij met 2 palmbomen in de tuin. Een boom heeft "bloemkoolachtige" trossen en de andere staat vol met trossen groenkleurige besjes. Wat kan ik het beste met vooral de trossen besjes doen.? De "bloemkoolachtige " zijn al gedroogd en als een soort stuifmeel weggewaaid.
  Bij voorbaat dank.

 15. Palma Verde Palma Verde

  Het kan zijn dat de er iets aan de wortels mankeert. Deze kunnen verbrand zijn door teveel bemesting. als hij in een pot staat moet de plant misschien verpot worden. Verder kan het afhankelijk van de soort palm ook de red palm weevil (Rhynchophorus ferrugineus) zijn. Deze tor heeft nogal wat palmen slachtoffer gemaakt in Spanje.
  Er is wel een middel voor te krijgen om deze te bestrijden. Echter palmen die van binnen te ver zijn aangevreten overleven niet meer.

 16. Ellen Ellen

  Één van mijn palmen in spanje wordt in snel tempo geel,ook de nieuwe bladeren. De rest van de palmen zijn mooi groen. Ze krijgen water dmv irrigatie. Gr elle.

 17. Palma Verde Palma Verde

  Ja dat zou ik wel doen dan. Er vindt minder verdamping plaats, zeker als het over een maand of zo warmer gaat worden.
  Waarschijnlijk is er iets teveel wortel beschadigd. Het kan wel een paar jaar duren voordat ze dan weer goed aan de wortel is.
  De plant regelmatig van water voorzien is een pré deze komende zomer.

 18. Jack Jack

  Beste Palmaverde,
  Ik heb een dikke maand geleden een grote (5meter, 3 stammen) Trachycarpus fortunei verplant. Ik heb en doe nog steeds alles volgens de "voorschriften" gedaan. De palm heeft een flinke bladerbos, maar deze is nu gaan hangen. Ik zie dat de palm het zwaar heeft. Zou het helpen als ik een deel van de bladeren zou snoeien? Of kan ik beter niet snoeien?

  Bedankt alvast voor uw advies.

  Met vriendelijke groet, Jack

 19. Palma Verde Palma Verde

  Jazeker, is nu een goede tijd om te verpotten.
  In gewoon goed doorlatende potgrond van enige kwaliteit is aan te bevelen.

 20. max max

  hoi ik heb een trachycarpus fortunei kan die in normale potgrond en kan hij nu verpot worden hij staat in de schuur waar hij ligt heeft

 21. Palma Verde Palma Verde

  In een pot dan minder snel verpotten naar een grotere pot. Staat de palm in de volle grond dan terug houdend zijn met voeding geven. Vervolgens jaarlijks de wortels van de plant op 50 cm uit de stam doorsteken aan één zijde en het volgende jaar de andere zijde.

 22. Palma Verde Palma Verde

  Ja dat kan wel, maar ideaal is het niet. Probeer de plant zo lang mogelijk buiten te houden en als de temperatuur echt naar beneden gaat dan pas overwinteren.
  U moet de plant dan vanaf eind maart niet direct in de volle zon zetten als deze weer naar buiten gaat. Houdt de plant dan minimaal 2-3 weken in de schaduw.

 23. R v weersel R v weersel

  Hoi ik heb 2 vragen .Kan een palm in een donkere kelder overwinteren ? Staat nu in een pot wil hem volgend jaar in de volle grond zetten wat is hier het beste jaargetijde voor ?

 24. Palma Verde Palma Verde

  Dan kunt u ze het beste met een flinke kluit uitgraven als ze herplant moeten worden.
  Het beste doet u dit niet midden in de zomer, maar liever in de nazomer of vroege voorjaar.

 25. Tanja Tanja

  Wij gaan verhuizen en hebben een nieuwe tuin met 10 palmen van ongeveer 10 jaar oud. Wij willen een aantal van die palmen gaan verwijderen. De palmen staan in de volle grond. Hoe kunnen wij dit het beste doen?

 26. Palma Verde Palma Verde

  Ja dat kan zeker, maar u dient wel voldoende kluit uit te steken. Als u minimaal 50 cm van de stam wegblijft met het uitgraven dan heeft de plant voldoende kluit en wortel.

 27. bas bas

  kan ik mijn palm verplaatsen ivm aanpassing van mijn tuin? De palm staat nu zo'n 4 jaar en stamhoogte is rond de 1.60 mtr

  mvg

 28. Palma Verde Palma Verde

  Indien u de bloem beu bent kunt u die gewoon bij de stam afknippen. Maakt voor de groei van de palm verder niets uit.

 29. Jerry Voormeeren Jerry Voormeeren

  Goedemorgen
  Ik heb een vraag over de bloemen van de trachycarpus fortunei. Deze zijn uitgekomen en verliest nu zijn gele zaden. De tuin ligt er vol mee.Kunt u mij vertellen in welke periode ik de bloem (stelen) kan snoeien.

 30. Palma Verde Palma Verde

  Als de palmen geen fatsoenlijke kluit hebben dan wordt het een probleem. Het gevaar zit hem in de eerste half jaar, daarna gaan ze het wel redden met de nodige zorg.
  U kunt ze eventueel extra water geven in combinatie met Palma Forte (2 ml op 1 ltr water mengen). Dit is een wortelstimulator en zorgt tevens er voor dat palmen goed hun benodigde sporenelementen tot zich kunnen nemen. Palmen die uit de grond komen doen er in de regel tot 2 jaar over om een goed wortelgestel te groeien.

 31. Oudewortel Oudewortel

  Wij hebben 3 weken geleden in spanje 21 washingtonia palmen van een kwekerij naar ons landje verplaatst. De maten verschillen van laag en breed tot 3 meter hoog met smalle kroon. Het uitgraven is met een graafmachine gebeurd maar niet al te voorzichtig. Binnen 4 uur waren de palmen eruit en weer in de grond. Wel is rekening gehouden met de plant richting . Nu. 3 weken later is van alle bomen al het blad geel en slap. Ik vrees het ergste. Is deze vrees gegrond of is er nog hoop en moeten we geduld hebben

 32. Palma Verde Palma Verde

  Nee, het is zo niet te zien aan de palm. Pas als ze bloeien kan gezegd worden of het een mannelijke of vrouwelijke plant betreft. De bloeiwijzen verschillen namelijk een beetje.

 33. f kool f kool

  wat is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Trachycarpus en kun je dit zien.
  wij hebben een aantal in de tuin staan.
  onze voorkeur gaat uit naar de Wagnerianus die is wat beter bestand tegen wind en Nederlands klimaat.

 34. Palma Verde Palma Verde

  U kunt dat zo laten, de palmen krijgen straks als ze ouder zijn steviger blad.
  Waarschijnlijk betreft het Washingtonia filifera, maar ook Phoenix canariensis komt veel voor in Spanje.
  De eerst genoemde heeft meer last van bladschade als ze jong zijn.
  U kunt ons voor de zekerheid een foto sturen (info[a]palmaverde.nl), dan weten we wat voor soort palm het is.

 35. magda verheyen magda verheyen

  Hallo,
  Ik woon in spanje Crevillent.Ik heb 3 nog redelijke kleine palmen in de tuin staan.Ze groeien goed,heb mooie oranje kleurige bloemen eraan .Maar hier tegen de berg kan het soms heel hard waaien.Van 2 palmen is er weeral een blad afgebroken door de wind.Kan ik ze met iets beschermen,of moet ik dit zo laten.

 36. Palma Verde Palma Verde

  De bloemen kunnen in de ene boom mannelijk zijn en de andere vrouwelijk.
  De mannelijke bloem verdort uiteindelijk, maar de vrouwelijk zal na bestuiving kleine ronde zaden geven die in een grote tros aan de plant hangen.
  Deze zaden zijn meestal eind oktober/november rijp, als ze zwart gekleurd zijn kunt u ze plukken en verder droog opbergen. U kunt dan de hele tros afknippen en de zaden eventueel in het voorjaar zaaien.
  De tros laten hangen in de winter en na de winter zaaien haalt niet veel uit in het geval van een strenge winter, weinig zaden kiemen dan nog maar.

 37. Dennis Dennis

  Hallo allen, ik heb al 7 jaar 2 trachycarpus bomen in mijn tuin staan die dit jaar voor het eerst vruchten bogon te geven.
  1 van de bomen zijn de takken na 2 maanden zeer snel uitgedroogd en lijken ze nu wel alsof ze verbrand zijn.
  De andere boom zijn de vruchten volop gaan groeien wat er nu bijhangt als trossen.
  Kan iemand mij vertellen wat ik hiermee moet doen?
  En kunnen de vruchten de winter aan?
  En halen de vruchten niet alle kracht uit de palm in de winter?
  Hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en dit met mij wilt delen.
  Alvast bedankt.

 38. Palma Verde Palma Verde

  Dan zijn het zeer waarschijnlijk Chamaerops humilis of Chamaerops vulcano palmen.
  Dit hoort bij de struikvormige groeiwijze, laten zitten is het beste.

 39. jeannette jeannette

  Ik woon de meeste tijd van het jaar in spanje de palmen hebben allemaal kleine scheuten aan de voet van de boom !! Moeten deze weggehaald ivm groei van de boom of gewoon laten zitten??

 40. Palma Verde Palma Verde

  Dan heeft uw palm een slecht wortelgestel. Als de wortels beter ontwikkeld zijn zal de palm ook weer gewoon balderen aanmaken. Een optie is om Palma Forte aan uw palm te geven, dit is een prima middel om het wortelgestel versnelt te ontwikkelen.

 41. Rosa Rosa

  Ik heb reeds 2 jaar een trachycarpus fortunei. Het eerste jaar was er geen probleem maar sinds vorig jaar zijn de bladeren verkleurd en komen er geen nieuwe bladeren meer. Ik dacht dat het aan de grond zou liggen en heb hem ondertussen in een pot gezet maar er wijzigt niets. Vorig jaar zijn er wel 2 nieuwe bladeren willen komen maar die zijn niet volledig uit te stam gekomen en blijven daar steken. Ik heb ook al palmenvoeding gegeven maar er wijzigt niets. Enig idee wat er aan de hand kan zijn en hoe ik dit probleem kan oplossen.

 42. Palma Verde Palma Verde

  Ja dat kan, want het zijn bij een Trachycarpus fortunei altijd afzonderlijke planten. Deze groeien niet clustervorming zoals bijvoorbeeld de Chamaerops humilis en Chamaerops vulcano.
  Als u de kleinste palm wilt verwijderen dan is zo laag mogelijk bij de grond afzagen een oplossing.

 43. Ben Overduijn Ben Overduijn

  Ik heb 17 jaar geleden een Trachycarpus fortunei van 80 cm geplant. Deze palm had toen een klein zijscheutje. De palm is inmiddels 6 meter en de zijscheut is inmiddels uitgegroeid tot een palm vam 3 meter hoog. Deze zijscheut staat een beetje scheef en staat erg in de weg. Ik wil daarom deze kleinere zijscheut afzagen. Kan ik dat zonder problemen doen zonder dat er schade aan de zogenaamde hoofdpalm van 6 meter ontstaat?

 44. Palma Verde Palma Verde

  Jazeker, nu is het prima om de zaden te oogsten.
  Als de zaden zwart verkleurd zijn dan kunnen de trossen geknipt worden.
  Deze op een droge plaats bewaren en binnen 1 jaar zaaien, anders neemt de kiemkracht van de zaden snel af.

 45. dna dna

  2 vrouwelijke palmbomen staan vol met vruchten. Moeten deze er voor de vorst afgehaald worden. Ik wil nl in de zomer gaan proberen om ze te zaaien.

 46. Palma Verde Palma Verde

  Trachycarpus fortunei groeit vanaf een temperatuur van +10ºC.
  Onder deze temperatuur staat de groei min of meer stil.
  Temperaturen tot ruim +30ºC worden goed verdragen in de zomer en afhankelijk van de grond gaat de groei dan ook zeer voorspoedig.
  Tijdens de zomer mag de palm zeker extra water krijgen en in 1 jaar tijd kan een stam tussen de 15 en 20 cm per jaar in hoogte groeien.
  Het is wel raadzaam om tijdens een droge hete zomer extra water te geven, palmen verdampen behoorlijk veel water.
  Bij zeer hoge temperaturen van boven de +35ºC loopt de groei ook terug, maar dit geldt voor de meeste planten.

 47. sethfreq sethfreq

  Hallo,ik heb n vraag,
  overal vind ik informatie over de min.temperatuur die trachycarpus fortunei in de winter kan verdragen.
  Maar nergens vind ik informatie over de temperatuur die t.fortunei graag heeft ,om goed te groeien!
  Gaarne zou ik hierover iets meer weten?
  BVD,Sethfreq.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Benodigde velden
Wij gebruiken een cookie op onze website die noodzakelijk is voor de afhandeling van uw bestelling. Dit bericht verbergen Meer over cookies »