Palma Verde Exoten

Krulziekte bij prunus soorten

Door:Palma Verde
Krulziekte bij prunus soorten
Krulziekte of Taphrina deformans komt soms voor bij bepaalde prunussoorten maar is goed te behandelen
Krulziekte bij prunus soorten zoals de Prunus persica var. nucipersica (Nectarine) en de Prunus persica (Perzik), Prunus armeniaca (Abrikoos) komt helaas soms voor.
Bladkrulziekte
Taphrina deformans (krulziekte) is onder andere de reden dat sommige planten liefhebbers niet overgaan tot de aanschaf van een perzik of nectarineboom. Ook pruimenbomen kunnen hier last van ondervinden.

Het blad krijgt roodgekleurde misvormingen.
De aangetaste scheuten zien er opgezwollen uit en het blad is gebobbeld.Taphrina deformans
In een wat later stadium vormt zich een wit laagje en krult het blad naar binnen. Hierna valt het blad eraf.
Vaak wordt er weer nieuw blad aangemaakt wat vrij is van de bladkrulziekte.

Bladkrul ziekteVerder in het seizoen groeit de plant er doorheen en heeft verder nauwelijks last van de krulkziekte eerder in het voorjaar.
Als een boom last heeft gehad van de bladkrulziekte dan mag u naderhand een extra gift stikstof houdende mest toedienen.
Hierdoor kan de boom de groei sneller hervattende bij het aanmaken van nieuw blad.

Er zijn wel perzikrassen die wat beter bestand zijn tegen de krulziekte zoals de Prunus persica "Roter Weinbergpfirsich", maar geen enkel ras is 100% resistent. U moet u ook niet oriënteren op een bepaald ras, gelukkig is de krulziekte te bestrijden in een vroeg stadium.Gomziekte

Vaak ziet men ook de zogenaamde gomziekte bij prunus soorten. Op willekeurige plekken treedt dan sap uit de stam wat stolt tot een harsachtige substantie.

De gomziekte kan ook een gevolg zijn van overmatige vruchtdracht van de plant, dit put de boom ook enorm uit. Om dit tegen te gaan kunt u takken met veel vruchten ontdoen van een aantal vruchten.Bayer tegen krulziekte Bijkomend voordeel is dat de overgebleven vruchten ook groter worden.
U kunt de krulziekte al preventief bestrijden eind februari als de knoppen zich beginnen te ontwikkelen.
U herhaald de behandeling iedere 12-14 dagen (maximaal 3 behandelingen) totdat de bloesem begint.
Dan staakt u de behandeling met één van de onderstaande middelen.

Bestrijding met diverse fungicide middelen op basis van koperoxychloride werken prima, bijvoorbeeld Bayer Cupravit Forte boekt zeer goede resultaten.
Reacties
gyan
gyan 28 Oct 2015 - 20:06

knoflook,oostindische kers of mierikswortel bij de boom planten.

Doortje
Doortje 29 Jun 2014 - 22:23

Ik heb een klein maar dapper perzikkenboompje, en ook die had last van de krulziekte, ik heb consequent de aangetaste blaadjes verwijderd, ook die op de grond lagen verwijderd, NIET op de composthoop gegooid, maar verbrand in de houtkachel. En nu is ze vrij van deze schimmel, maar ik hou haar in de gaten. Ze beloont mij met veel heerlijke platte perzikjes.

Palma Verde
Palma Verde 16 May 2014 - 06:55

Weghalen van gekrulblad is inderdaad een manier die vaker wordt toegepast. De middelen die voor krulziekte verkrijgbaar zijn moeten al voordat de knoppen open gaan gespoten worden en dan nog een een keer herhaald worden als de knoppen net open gaan.

Krulziekte is niet van invloed op de vruchten, deze zijn gewoon eetbaar. De Madame Blancet heeft een goed eetbare en smaakvolle vrucht.

Petra Laning
Petra Laning 15 May 2014 - 12:50

Wij hebben een nectarineboompje 'madame blanchet' in de tuin. Deze heeft ook de krulziekte. Aangezien ik niet met sterke chemische middelen aan de slag wilde heb ik het boompje in het voorjaar bijgemengd en haal ik nu steeds de slechte, zieke blaadjes er uit. Dit lijkt effectief, er blijven heel wat gezonde groene blaadjes over en het boompje zot vol met nectarines; eens tuk of dertig.
Ik vraag met wel af of deze nectarines eetbaar zijn, of dat de aantasting met de krulziekte- wat toch een schimmel is- deze ongezond d maakt. Kan iemand met hier iets over vertellen, kan er op internet niets over terug vinden!!!

Palma Verde
Palma Verde 02 Apr 2014 - 21:04

Boerenbond/Welkoop heeft middelen tegen krulziekte.

wj verhoef
wj verhoef 02 Apr 2014 - 12:54

waar kan ik dat kopen bayer cupravit forte tegen krulziekte.

Laat een reactie achter
Wij gebruiken een cookie op onze website die noodzakelijk is voor de afhandeling van uw bestelling. Dit bericht verbergen Meer over cookies »